Over Obesitaspoli

Vanaf heden is de Obesitaspoli onderdeel van FysioHolland. Obesitaspoli wil mensen met ernstig overgewicht begeleiden naar een medisch gezonder gewicht. Voorafgaand aan de start van het programma heeft u een intakegesprek met de fysiotherapeut. Een verwijzing van de huisarts voor dit programma is niet nodig. 

Obesitaspoli is gevestigd binnen het ziekenhuis van MC Zuiderzee in Lelystad, Windesheim On Campus in Zwolle, St Jansdal in Harderwijk (locatie Salem) en Club Pellikaan in Almere. Wilt u direct een afspraak maken? Neem gerust contact op via (0320) 27 16 12 of e-mail naar beweegtraject@obesitaspoli.com.

Persoonlijk behandelplan op basis van de intake

Voordat u aan het beweegtraject start vindt er een intake plaats. Hierin wordt er samen met u gekeken naar uw wensen en doelen. Gezamenlijk wordt een plan opgesteld met reële doelstellingen.

Gecombineerde behandeling van obesitas in teamverband

De gecombineerde behandeling van obesitas in teamverband heeft als rode draad de mix van het verminderen van de energie-inname, het verhogen van de lichamelijke activiteit, gedragsverandering en heeft tijd nodig. Tijd, omdat er niet echt snelle oplossingen bestaan. Die maken het probleem op termijn juist groter.

In een periode van totaal 12 maanden wordt u door een gespecialiseerd team behandeld. Deze behandeling bestaat uit een gericht programma dat wordt uitgevoerd door gespecialiseerde fysiotherapeuten, trainers, leefstijlcoaches en diëtisten. Omdat de start met het bewegen een intensief gedeelte van de behandeling is, starten we wat later met de andere onderdelen van het programma. In totaal duurt het programma 12 maanden.

Hoe ziet het beweegtraject eruit?

De training bestaat uit cardio- en krachtoefeningen, waarbij u ondersteund wordt door een fysiotherapeut. U traint in een groep, maar wel op uw eigen tempo en niveau. Omdat naast bewegen ook voeding een belangrijke rol speelt bij het afvallen, krijgt u voedingsadvies van een diëtist. 

Over het beweegtraject

Het beweegtraject duurt twaalf maanden, waarvan u de eerste zes maanden twee keer per week sport en de laatste zes maanden één keer per week. U sport onder begeleiding van een fysiotherapeut van FysioHolland in energieke, sociale omgeving met mensen die ook zonder operatie aan gewichtsverlies werken. Er is ook tijd voor leefstijlinfo en waar nodig aanvullende individuele begeleiding door de fysiotherapeut.

Rol van de diëtist

Het traject bij de diëtist wordt afgestemd op uw situatie en doelen. Samen met u bepalen we hoe vaak u naar de diëtist gaat. Het gemiddelde is één keer per zes weken. Een regulier consult duurt 30 minuten. Tijdens het consult wordt uw gewicht, vetpercentage en spiermassa gemeten. Het is belangrijk dat u gewicht en vet verliest en uw spiermassa behoudt. Wanneer u bijvoorbeeld merkt dat u moeite heeft met volhouden, kan het raadzaam zijn om tussendoor extra consulten te plannen. Dit kan zowel een regulier (30 minuten) als een kort (15 minuten) consult zijn. De focus bij tussentijdse consulten ligt vaak op motivatie, advies en uw voortgang.

Bijeenkomsten

MC Zuiderzee organiseert regelmatig informatiebijeenkomsten voor mensen met obesitas. Iedereen kan gebruik maken van de leefstijlavonden en trainingen. Die training bestaat uit voorlichting en training over aanpassingen op het gebied van eetpatroon, sociale contacten, zelfbeeld, lichaamsbeeld, omgaan met emoties en stemming.

Vorderingen

Uw vorderingen worden bijgehouden en zijn inzichtelijk voor al uw behandelaars. Uiteraard is er zo nodig communicatie tussen de verschillende behandelaars. 

Waar en wanneer?

Na aanmelding voor het beweegtraject wordt in overleg bepaald op welke dag en tijdstip u kunt komen sporten. Obesitaspoli verzorgt beweegtrajecten in Almere, Ermelo, Lelystad en Zwolle.

Kosten

Het beweegprogramma kost € 49 per maand.

Contact

De patiëntdesk (beweegtraject@obesitaspoli.com) is tijdens het gehele programma uw aanspreekpunt voor vragen. U kunt daar ook telefonisch (0320 27 16 12) terecht. Omdat een dergelijk programma niet volledig wordt vergoed door zorgverzekeraars, is gedurende 12 maanden een aanvullende eigen bijdrage nodig.

U heeft het meeste contact met uw behandelaars, maar wordt waar nodig geholpen door de patiëntdesk die uw aanspreekpunt is naast uw behandelaars. Het is belangrijk dat u deelneemt aan het totale programma. Aanwezigheid is een must.

Uw vorderingen worden bijgehouden en zijn inzichtelijk voor al uw behandelaars. Uiteraard is er zo nodig communicatie tussen de verschillende behandelaars.

Film

Onderstaande film geeft een indruk van onze werkwijze. 

Contactgegevens

Heeft u vragen over het beweegtraject of wilt u zich inschrijven? Neem gerust contact met ons op.

Beweegtraject
T: (0320) 27 16 12
E: beweegtraject@obesitaspoli.com

Locatie Almere
Club Pellikaan
Koninginneweg 1, Almere

Locatie Lelystad
MC Zuiderzee
Ziekenhuisweg 100

Locatie Zwolle
On Campus Windesheim, gebouw Z
Campus 2-6 

Locatie Harderwijk
Behandelcentrum Salem
Julianalaan 27, Ermelo 

Postadres
MC Zuiderzee ziekenhuis
Ziekenhuisweg 100
8233 AA Lelystad

Voor direct contact met bariatrie: (bereikbaar op werkdagen tussen 10-12 uur en tussen 14-15 uur)
T: (0320) 27 10 99

Voor direct contact met de diëtist: 
T: ​088 425 36 00 
E: ​klantcontact@dietheek.nl