Wat is obesitas?

Obesitas is een chronische ziekte waarbij een zodanige overmatige vetstapeling in het lichaam bestaat, dat dit aanleiding geeft tot gezondheidsrisico’s. In deze definitie, afkomstig uit de CBO-richtlijn obesitas en ook in gebruik bij internationale organisaties zoals de WHO, wordt een aantal belangrijke elementen aangegeven:

  • Obesitas is een ziekte. Dat betekent dat er medische aandacht op het gebied van preventie, diagnostiek en behandeling voor nodig is en dat deze toestand niet alleen kan worden beschouwd als een ongemak.
  • Deze ziekte is chronisch. Dit houdt in dat obesitas een levenslang probleem is, waarvoor voortdurende aandacht nodig is en op dit moment geen genezing bestaat.
  • De vetstapeling is zodanig dat dit leidt tot gezondheidsproblemen. Dit verwijst naar de totale hoeveelheid lichaamsvet enerzijds en de vetverdeling anderzijds.

BMI

Om obesitas vast te stellen wordt de Body Mass Index, de BMI, gehanteerd. Bij een BMI van 30 of meer wordt de diagnose obesitas gesteld. De mogelijke gezondheidschade wordt niet alleen bepaald door de BMI, maar juist ook door vetverdeling en andere risicofactoren of aandoeningen. Ook mensen met overgewicht, tussen 25-30 BMI, kunnen een verhoogd risico hebben op gezondheidschade. De gezondheidschade kan bestaan uit vermindering van gewichtgerelateerde kwaliteit van leven, verlies van gezonde levensjaren, ontstaan van een chronische aandoening en overlijden.

Obesitas in Nederland

In Nederland had in 2009 41% van de volwassen mannen en 30% van de vrouwen tussen de 18 en 70 jaar overgewicht. En 12% van de volwassenen had obesitas. Dit is ruim een verdubbeling vergeleken met 1981. In Nederland wordt 10% van de totale ziektelast veroorzaakt door overgewicht en obesitas.

Onderzoek uit 2009 van GGD Flevoland geeft aan dat 13% ernstig overgewicht heeft (BMI 30+): dat zijn 31.200 volwassenen in Nederland en 15.600 volwassenen in Flevoland. 

Contactgegevens

Heeft u vragen over het beweegtraject of wilt u zich inschrijven? Neem gerust contact met ons op.

Beweegtraject
T: (0320) 27 16 12
E: beweegtraject@obesitaspoli.com

Locatie Almere
Club Pellikaan
Koninginneweg 1, Almere

Locatie Lelystad
MC Zuiderzee
Ziekenhuisweg 100

Locatie Zwolle
On Campus Windesheim, gebouw Z
Campus 2-6 

Locatie Harderwijk
Behandelcentrum Salem
Julianalaan 27, Ermelo 

Postadres
MC Zuiderzee ziekenhuis
Ziekenhuisweg 100
8233 AA Lelystad

Voor direct contact met bariatrie: (bereikbaar op werkdagen tussen 10-12 uur en tussen 14-15 uur)
T: (0320) 27 10 99

Voor direct contact met de diëtist: 
T: ​088 425 36 00 
E: ​klantcontact@dietheek.nl