Persbericht: overgewicht & obesitas event

Lelystad, 19 maart 2013

Waarschuwing op het obesitas event van Obesitaspoli en MC Groep

Als we niets doen, heeft straks ruim 1 op de 3 Nederlanders obesitas

Het zeer druk bezochte obesitas event in het Agoratheater in Lelystad maakte een paar dingen duidelijk. Ondanks alle alarmerende berichten over obesitas, onderschatten we de aantallen en de impact nog steeds! Want, zeggen de specialisten: “als je kijkt naar de statistieken van obesitas binnen de VS over langere tijd, dan zie je precies hetzelfde verloop als bij die van Nederland, we lopen alleen achter. Trek je die lijn verder door, dan heeft binnen 10 jaar 1 op de 3 Nederlanders obesitas”.

Internist Ingrid Jazet van Leiden UMC vond dan ook, “dat preventie theoretisch veel (kosten) effectiever zou moeten zijn”. Verder moet de aanpak volgens haar “een levenslange gecombineerde aanpak zijn van voedingsadvies, bewegen en mentale ondersteuning: balans! Welk dieet je kiest maakt qua resultaat volgens onderzoek eigenlijk nauwelijks uit, belangrijker is dat je daarna de eetgewoonten blijvend aanpast”. Auteur van “Eet mij”, Asha ten Broeke vulde aan, “dat je daarbij haalbare stappen moet nemen: aanpassing voor aanpassing. Anders hou je het gewoon niet vol”.

De gespecialiseerde chirurgen van Europees topcentrum ZNA en van MC Groep die aan het woord kwamen, toonden aan, dat vooral een zogenaamde “Gastric Bypass” erg effectief is. Je verliest na de operatie tot 35% van het totale lichaamsgewicht, bijvoorbeeld van 120 kg naar 80 kg. In dat voorbeeld, mag je na 10 jaar wel wat groei verwachten naar  90 kg., maar dan ben je nog altijd 25% kwijt! Zo’n operatie is wel een laatste hulpmiddel bij leefstijlverandering. Je moet doordrongen zijn van de noodzaak tot levenslange aanpassing van je leefstijl.

Nieuws was verder de aankondiging van een samenwerking tussen Obesitaspoli en WeightWatchers en de te verwachten start van de Obesitaspoli binnen Isala, het ziekenhuis in Zwolle.

Zo’n 300 bezoekers lieten zich niet alleen informeren middels de presentaties in de theaterzaal, maar konden ook terecht op een informatiemarkt. Daar konden ze speeddaten met patiënten, waren er meet en greets met alle gespecialiseerde behandelaars en stands met bijvoorbeeld Weight Watchers, Happy Weight, Wijk in Beweging, gezonde kooktips van de kok, kleding voor een maatje meer en kon men er onder andere het suikergehalte in het bloed en de conditie laten testen.

Obesitaspoli Flevoland biedt binnen MC Zuiderzee in Lelystad en de Bartokkliniek in Almere effectieve zorg aan mensen met ernstig overgewicht. ‘Dat doen we door op basis van een zeer uitgebreide analyse, een persoonlijk behandelplan samen te stellen. Een team van specialisten kan daarna een behandeling op maat bieden in teamverband’, legt directeur Pierre de Roy uit. Mocht een operatie nodig zijn, dan wordt deze uitgevoerd door gespecialiseerde bariatrisch chirurgen van MC Groep, in nauwe samenwerking met ZNA Stuivenberg, één van de beste klinieken van Europa.

Op de foto:Ewout Jutte, meet en greet met chirurg.

« Terug naar het nieuwsarchief